Το όνομα βατό, με κάποιο τρόπο το θυμάσαι, τα συστατικά -φαινομενικά- αταίριαστα, οι θερμίδες...πάρα πολλές και όμως, όποιος το δοκίμασε δεν θα το ξεχάσει ποτέ..Κιουνεφέ!
Σε γενικές γραμμές, είναι απλά τα συστατικά του. Φύλλο κανταΐφι γεμιστό με τυρί, περιχυμένο με αρωματικό σιρόπι και πασπαλισμένο με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.
Απλό; Όχι.
Η περιγραφή του -συνήθως- εγείρει περισσότερες ερωτήσεις από εκείνες που απαντάει.
"Κανταΐφι με τυρί? Τι τυρί? Αλμυρό μαζί με γλυκό?Και πώς κρατιέται μέσα στο κανταΐφι το τυρί, δεν λιώνει? Δεν έχει καθόλου ξηρούς καρπούς? Τι σιρόπι?" είναι μερικές -εύλογες- απορίες. Ε, ήρθε η ώρα να τις απαντήσουμε και να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Θα μάθουμε την προέλευση του, και θα δούμε ότι δεν είναι ένα ακόμα "τούρκικο" γλυκό που συναντάμε σε κάποιο εστιατόριο, αλλά ένα γλυκό που αντιπροσωπεύει όλη την Μέση Ανατολή.
Σύνθεση
Το κιουνεφέ, αποτελείται κατά βάση από τέσσερα συστατικά: Φύλλο κανταΐφι, βούτυρο γάλακτος, σιρόπι ζάχαρης και τυρί. Δεν αναφερόμαστε σε ένα οποιοδήποτε τυρί όμως.
Πρόκειται για το τυρί Ντιλ (Dil cheese), ένα μαλακό, ανάλατο τυρί, το οποίο γίνεται ελαστικό όταν ζεσταθεί.
To συγκεκριμένο τυρί μπορεί να παραχθεί είτε απο αγελαδινό γάλα, είτε απο κατσικίσιο. Κατά την διαδικασία παραγωγής του, αντί να μπεί σε κάποια φόρμα που θα του δώσει το σχήμα του, τεντώνεται και παίρνει ινώδη μορφή. Η υφή του ομοιάζει με την γνωστή μοτσαρέλα. Συνήθως καταναλώνεται στο πρωινό.
Προέλευση
Το Κιουνεφέ είναι ένα γλυκό με τυρί, περιχυμένο με αρωματικό σιρόπι ζάχαρης και είναι τυπικό γλυκό της Μέσης Ανατολής.
Καταναλώνεται σε Λίβανο, Τουρκία, Αίγυπτο, Συρία, Παλαιστίνη, Ισραήλ και Ιορδανία. Κάθε χώρα έχει τις δικές της παραλλαγές σε σχήμα και υλικά, όμως η βασική ιδέα είναι η ίδια.
Για την ακρίβεια, το αρχικό όνομα είναι kanafeh, με τις παραλλαγές του να ομοιάζουν ονοματικά*. Στην Τουρκία λέγεται künefe εξ΄ου και η χρήση του στη χώρα μας.
Στο Λίβανο, είναι πολύ συνηθισμένο να τρώγεται στο πρωινό, συνοδεία σουσαμένιου κουλουριού (κάτι σαν το κουλούρι Θεσσαλονίκης).
Το 2009, στην πόλη Nablus, στην οποία παράγονται πολλά λευκά τυριά άλμης, ζαχαροπλάστες και βοηθοί, με την καθοδήγηση του Παλαιστινίου ζαχαροπλάστη Muhanned al-Rabbe, έφτιαξαν ένα Κιουνεφέ μήκους 74 μέτρων, πλάτους 1 μέτρου και βάρους 1.350 κιλών, καταφέρνοντας να μπούν στο βιβλίο Γκίνες για το μεγαλύτερο Κιουνεφέ στον κόσμο.
Πού θα το βρούμε
Το Κιουνεφέ είναι ένα γλυκό που πρέπει να φαγωθεί ζεστό, όταν το τυρί είναι ακόμα ρευστό. Αν κρυώσει δεν τρώγεται. Λόγω του τρόπου σερβιρίσματος, είθισται να το βρίσκουμε σε εστιατόρια, τα οποία το ετοιμάζουν την ώρα της παραγγελίας. Υπάρχουν δύο είδη ετοιμασίας του γλυκού αυτού: ψήσιμο ή τηγάνισμα.
Για τους ταξιδιώτες, τα εστιατόρια του Βοσπόρου σερβίρουν σίγουρα κιουνεφέ και μπορείτε να το συνδυάσετε και με γνήσια κρέμα καϊμάκι ή παγωτό.
Για όσους δεν μπορούν να ταξιδέψουν, τα Πολίτικα εστιατόρια της πόλης τους είναι μια καλή αρχή. Και φυσικά, διατίθεται στο Sarayli Saray σε δυο μεγέθη, ατομικό και οικογενειακό, για να το σερβίρετε όταν και όπου θέλετε.
*Knefe, Kanefeh, Kunafah, Kanafeh, kunāfah, kataifi, kadaifi, kadayıf, künefe, kadaif
Σε γενικές γραμμές, είναι απλά τα συστατικά του. Φύλλο κανταΐφι γεμιστό με τυρί, περιχυμένο με αρωματικό σιρόπι και πασπαλισμένο με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.
Απλό; Όχι.
Η περιγραφή του -συνήθως- εγείρει περισσότερες ερωτήσεις από εκείνες που απαντάει.
"Κανταΐφι με τυρί? Τι τυρί? Αλμυρό μαζί με γλυκό?Και πώς κρατιέται μέσα στο κανταΐφι το τυρί, δεν λιώνει? Δεν έχει καθόλου ξηρούς καρπούς? Τι σιρόπι?" είναι μερικές -εύλογες- απορίες. Ε, ήρθε η ώρα να τις απαντήσουμε και να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Θα μάθουμε την προέλευση του, και θα δούμε ότι δεν είναι ένα ακόμα "τούρκικο" γλυκό που συναντάμε σε κάποιο εστιατόριο, αλλά ένα γλυκό που αντιπροσωπεύει όλη την Μέση Ανατολή.
Σύνθεση
Το κιουνεφέ, αποτελείται κατά βάση από τέσσερα συστατικά: Φύλλο κανταΐφι, βούτυρο γάλακτος, σιρόπι ζάχαρης και τυρί. Δεν αναφερόμαστε σε ένα οποιοδήποτε τυρί όμως.
Πρόκειται για το τυρί Ντιλ (Dil cheese), ένα μαλακό, ανάλατο τυρί, το οποίο γίνεται ελαστικό όταν ζεσταθεί.
To συγκεκριμένο τυρί μπορεί να παραχθεί είτε απο αγελαδινό γάλα, είτε απο κατσικίσιο. Κατά την διαδικασία παραγωγής του, αντί να μπεί σε κάποια φόρμα που θα του δώσει το σχήμα του, τεντώνεται και παίρνει ινώδη μορφή. Η υφή του ομοιάζει με την γνωστή μοτσαρέλα. Συνήθως καταναλώνεται στο πρωινό.
Προέλευση
Το Κιουνεφέ είναι ένα γλυκό με τυρί, περιχυμένο με αρωματικό σιρόπι ζάχαρης και είναι τυπικό γλυκό της Μέσης Ανατολής.
Καταναλώνεται σε Λίβανο, Τουρκία, Αίγυπτο, Συρία, Παλαιστίνη, Ισραήλ και Ιορδανία. Κάθε χώρα έχει τις δικές της παραλλαγές σε σχήμα και υλικά, όμως η βασική ιδέα είναι η ίδια.
Για την ακρίβεια, το αρχικό όνομα είναι kanafeh, με τις παραλλαγές του να ομοιάζουν ονοματικά*. Στην Τουρκία λέγεται künefe εξ΄ου και η χρήση του στη χώρα μας.
Στο Λίβανο, είναι πολύ συνηθισμένο να τρώγεται στο πρωινό, συνοδεία σουσαμένιου κουλουριού (κάτι σαν το κουλούρι Θεσσαλονίκης).
Το 2009, στην πόλη Nablus, στην οποία παράγονται πολλά λευκά τυριά άλμης, ζαχαροπλάστες και βοηθοί, με την καθοδήγηση του Παλαιστινίου ζαχαροπλάστη Muhanned al-Rabbe, έφτιαξαν ένα Κιουνεφέ μήκους 74 μέτρων, πλάτους 1 μέτρου και βάρους 1.350 κιλών, καταφέρνοντας να μπούν στο βιβλίο Γκίνες για το μεγαλύτερο Κιουνεφέ στον κόσμο.
Πού θα το βρούμε
Το Κιουνεφέ είναι ένα γλυκό που πρέπει να φαγωθεί ζεστό, όταν το τυρί είναι ακόμα ρευστό. Αν κρυώσει δεν τρώγεται. Λόγω του τρόπου σερβιρίσματος, είθισται να το βρίσκουμε σε εστιατόρια, τα οποία το ετοιμάζουν την ώρα της παραγγελίας. Υπάρχουν δύο είδη ετοιμασίας του γλυκού αυτού: ψήσιμο ή τηγάνισμα.
Για τους ταξιδιώτες, τα εστιατόρια του Βοσπόρου σερβίρουν σίγουρα κιουνεφέ και μπορείτε να το συνδυάσετε και με γνήσια κρέμα καϊμάκι ή παγωτό.
Για όσους δεν μπορούν να ταξιδέψουν, τα Πολίτικα εστιατόρια της πόλης τους είναι μια καλή αρχή. Και φυσικά, διατίθεται στο Sarayli Saray σε δυο μεγέθη, ατομικό και οικογενειακό, για να το σερβίρετε όταν και όπου θέλετε.
*Knefe, Kanefeh, Kunafah, Kanafeh, kunāfah, kataifi, kadaifi, kadayıf, künefe, kadaif
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου