Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Υποκατάστατα ζάχαρης, τι είναι τι? (Μέρος 1ο)


Δίαιτα; Εγκυμοσύνη; Παχυσαρκία; Διαβήτης; Αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα; Προβλήματα με τα δόντια; Ό,τι απο τα παραπάνω αν ισχύει, σίγουρα η κατανάλωση ζάχαρης καθίσταται απαγορευτική έως επικίνδυνη. Όμως, ζωή χωρίς γλυκό δεν γίνεται!
Και κάπου εδώ αναζητούμε κάποιο γλυκό υποκατάστατο. Έχουμε μια μεγάλη ποικιλία με περίεργα ονόματα, φυτικά ή τεχνητά, για τον καφέ ή το γλυκό, στέρεα ή υγρά, στιφά ή υπόξινα, με λίγες θερμίδες ή καθόλου, φθηνά ή ακριβά, καινούργια ή παλιά, γνωστά ή όχι και τόσο και πάει λέγοντας...
Παρακάτω σας παραθέτουμε τις γνώσεις μας σχετικά με τα υποκατάστατα ζάχαρης που κυκλοφορούν στο εμπόριο, είτε αυτούσια, είτε ως γλυκαντική ουσία σε παρασκεύασμα.
Να θυμάστε πως σε κάθε περίπτωση, και κυρίως εάν υπάρχει πρόβλημα υγείας, καλό θα ήταν να κάνετε μια κουβέντα με τον οικογενειακό γιατρό σχετικά με την κατανάλωση τους. Υπενθυμίζουμε πως κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά σε κάθε ουσία που προσλαμβάνει, γι'αυτό θα πρέπει να προσέχετε τι τρώτε και εάν σας πειράζει να το αφήσετε αμέσως.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει όλα τα παρακάτω να καταναλώνονται στα πλαίσια μιας πλήρους διατροφής και όχι υπέρμετρα.

 

Φρουκτόζη: Το πιό κοινό γλυκαντικό μετά την ζάχαρη. Τη βρίσκουμε σε βαζάκια και κουτάκια στα σουπερμάρκετ, την προσθέτουμε στα διάφορα ροφήματα και, επειδή αντέχει στο ψήσιμο, μπορεί να μαγειρευτεί μπαίνοντας σε γλυκά. Έχει τις ίδιες θερμίδες με τη ζάχαρη (περίπου 4 kcal/γρ.), αλλά επειδή είναι πιο γλυκιά από αυτή, χρησιμοποιούμε τη μισή ποσότητα για το ίδιο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται ότι η αυξημένη κατανάλωση της φρουκτόζης μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Δεν καταναλώνεται απο άτομα με σοβαρές παθήσεις.

Πολυόλες: Κυκλοφορούν νόμιμα και συνήθως περιέχονται σε τυποποιημένα προϊόντα. Είναι πιο ακριβά από τη ζάχαρη, λιγότερο γλυκά από αυτήν και, όταν υπερκαταναλώνονται, έχουν συχνά δυσμενείς επιπτώσεις στο γαστρεντερικό σύστημα (ειδικά στα παιδιά), προκαλώντας διάρροιες, φουσκώματα κ.ά. Στις ετικέτες των προϊόντων, όπου περιέχονται, οι ακόλουθες ουσίες αναγράφονται και ως Ε, επειδή είναι πρόσθετα που χρησιμοποιούνται είτε για να δώσουν γλυκιά γεύση είτε για συντήρηση. Δίνουν από 0,2 έως 2,4 kcal/γρ.

Οι πιο συνηθισμένες είναι:
Σορβιτόλη (E420): Συναντάται σε καρπούς δέντρων (κεράσια, αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα). Χρησιμοποιείται κυρίως σε σιρόπια, επειδή ελαττώνει την τάση τους να κρυσταλλώνουν, καθώς επίσης και σε γαλακτοκομικά παρασκευάσματα.

Ξυλιτόλη (E967): Χρησιμοποιείται σε τσίχλες και οδοντόπαστες, καθώς επίσης και σε επιδόρπια, δημητριακά πρωινού, μαρμελάδες, ζελέ, τσίχλες.

Μαννιτόλη (E421): Υπάρχει στον κορμό των κωνοφόρων δέντρων. Χρησιμοποιείται σε επιδόρπια με βάση τα φρούτα, καθώς και σε διάφορα κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά (όχι για γλύκανση, αλλά για συντήρηση).

Μαλτιτόλη (Ε965): Η Μαλτιτόλη είναι γλυκαντικό μέσο χαμηλών θερμίδων που παράγεται από την μαλτόζη, (προϊόν του αμύλου), με βάση το καλαμπόκι. Έχει την γεύση και την λειτουργικότητα της ζάχαρης, παράγοντες που την καθιστούν επωφελή για διαβητικά άτομα, καθώς και εκείνους που ακολουθούν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων.
Είναι μια συνθετική υδρογονανθρακική αλκοόλη, φυσικό υποκατάστατο με 90% της γλυκύτητας της ζάχαρης. Δεν μεταβολίζεται με μικροοργανισμούς για αυτό και δεν προκαλεί τερηδόνα. Έχει τις μισές θερμίδες από την ζάχαρη (2,1/γρ) και μεταβολίζεται πιο αργά με αποτέλεσμα να είναι ιδανική για διαβητικούς. Χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής και δεν έχει καθοριστεί ανώτατο όριο καθημερινής λήψης.
Η Μαλτιτόλη απορροφάται μερικώς και μεταβολίζεται ως γλυκόζη στο σώμα. Το υπόλοιπο μέρος ζυμώνεται στο παχύ έντερο. Κατά τη ζύμωση παράγονται αέρια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο και φούσκωμα. Σε άτομα με δυσανεξία μπορεί να δράσει ως υπακτικό (φάρμακο). Παρενέργειες συμβαίνουν συνήθως μετά από κατανάλωση 25-30gr σε μια δόση, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από την κανονική συγκέντρωση στα τρόφιμα.
Οι βελγικές σοκολάτες που είναι χωρίς ζάχαρη σε σύγκριση με το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά και συνεπώς είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων, του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ισομαλτόζη (E953): Χρησιμοποιείται κυρίως σε κατεψυγμένα θαλασσινά.

Λακτιτόλη (E966): Προστίθεται κυρίως σε επιδόρπια, δημητριακά πρωινού, μαρμελάδες, ζελέ και τσίχλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου