Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Στεβιόλη (Στέβια), γλύκα από την Νότιο Αμερική



Η στέβια είναι θαμνώδες φυτό, φύεται στην Παραγουάη και τη Βραζιλία και εσχάτως έχει αρχίσει να καλλιεργείται και στη χώρα μας. Στην Παραγουάη την αποκαλούν “Ka’a He’e”, δηλαδή γλυκό φύλλο.
Η ουσία που παράγει είναι η στεβιοσίδη, φυσική γλυκαντική ουσία 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και, επιπλέον, δεν έχει θερμίδες. Στην Νότια Αμερική χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως υποκατάστατο της ζάχαρης και ως αγωγή σε προβλήματα υγείας. Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστή -κυρίως- χάρη στην πολύ μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε ώς εναλλακτική πρόταση στα αναψυκτικά διαίτης, καθώς διαπιστώνεται μια γενικευμένη τάση προτίμησης προς τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και την υγιεινή διατροφή εν γένει.
Οι ντόπιοι πληθυσμοί, στις περιοχές που φύεται άρχισαν να την χρησιμοποιούν δεκαετίες πριν γίνει γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο. 
Το γεγονός οτι είναι φυτικό υποκατάστατο και όχι τεχνικό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ως φυτό περιέχει και πολλά άλατα και μεταλλικά στοιχεία, που κάνουν καλό στον οργανισμό μας.
Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν: Χρώμιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, σελήνιο κλπ, βιταμίνες ομάδας Β, χλωροφύλλη και φυτικές στερόλες, ενώ σε αντίθεση με την ζάχαρη, δρά αποτρεπτικά στην καταστροφή των δοντιών.
Μεταβολίζεται πολύ εύκολα απο τον οργανισμό, χωρίς να δίνει θερμίδες ενώ η ασφαλής χρήση της έχει μελετηθεί και επιβεβαιωθεί απο πολυάριθμους διεθνείς οργανισμούς ανά τον κόσμο.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική, καθώς και σε ροφήματα και φρουτοσαλάτες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου